Racefiets ophangen: praktische oplossingen

Je racefiets ophangen muur vriendelijk geeft niet alleen een leuk effect aan de wand (net een 3D-kunstwerk!) maar is bovendien ook een ideale manier om je tweewieler veilig op te bergen wanneer je weinig ruimte hebt. Misschien heb je geen schuur of garage waar je je fiets in kan opbergen, of zijn er nauwelijks of geen parkeermogelijkheden voor de deur? Dan loop je al snel het risico dat je je fiets verkeerd parkeert, of dat deze wordt gestolen, en dat wil niemand.

Om een juiste racefiets ophangsysteem te vinden waarmee je je fiets handig en eenvoudig kan opbergen zijn er tal manieren en tips. Er bestaan veel verschillende soorten fiets parkeeroplossingen van een groot tot klein formaat, uiteenlopende stijl en een uitgebreid of compact design. De systemen worden aangeboden voor particulier en/of openbaar gebruik en er is een redelijk divers aanbod van ophangsystemen waar je uit kan kiezen.

Hoeveel racefietsen wil je ophangen?

Een eerste tip is om van te voren helder te hebben hoeveel racefietsen je ongeveer wilt kunnen ophangen. Afhankelijk van het aantal zullen wellicht een aantal ontwerpen afvallen omdat die niet gemaakt zijn om meerdere fietsen naast elkaar op te hangen. Daarnaast is het slim om te bepalen of je je fiets wilt ophangen in een gesloten ruimte, buiten gevaar van stelen of een bekeuring, of dat het de bedoeling is een parkeeroplossing aan te schaffen voor een publieke ruimte. Niet alle systemen hebben de mogelijkheid om je fiets aan vast te maken en zijn niet gemaakt van zodanig sterke materialen voor in een fietsenstalling bijvoorbeeld.

Hoeveel waarde hecht je aan je racefietsen?

Een andere tip is om goed na te gaan hoeveel waarde je hecht aan je racefiets. Het klinkt wellicht niet voor de hand liggend, maar als je erg zuinig bent met jouw fiets is het zonde als deze beschadigd raakt door een bepaald ophangsysteem omdat je je fiets aan een stang moet ophangen. Als je niet wilt dat er krassen op je fiets komen door het ophangsysteem is het goed om dit te overwegen voordat je een systeem aanschaft.

Racefiets ophangen: verschillende oplossingen

BOTL

Een van de aanbieders op het gebied van fiets parkeeroplossingen op de Nederlandse markt is het Amsterdamse merk BOTL (Bike On The Ledge). Het systeem is een klein, stijlvol design en fungeert als een soort horizontale gleuf die je aan de muur kan bevestigen. In de gleuf kun je je fiets ophangen aan de stang in het midden en bovenop het design is er ruimte om een aantal accessoires neer te zetten. Echter is dit ontwerp enkel bedoeld om binnen op te hangen omdat het materiaal niet waterproof is en bovendien kan er geen fietsslot aan bevestigd worden.

MAMA

Daarnaast bestaat het fietssysteem van MAMA. Dit rek is uitklapbaar en kun je op de grond neerzetten. Aan de haken die bevestigd zitten aan het systeem kan je je fiets ophangen. Het ontwerp maakt gebruik van een slot waardoor je het systeem zowel in een privéruimte als in een openbare plek kan neerzetten. Zelf kan het systeem niet aan een wand worden bevestigd dus neemt het wel ruimte in op de grond.

Pedal Pods

Als je op zoek bent naar een parkeeroplossing waar je tegelijk relevante accessoires voor je fiets in kwijt wilt, dan bestaan er zogenoemde Pedal Pods. Een Pedal Pod is een muurklem en bestaat als een kleine of grote uitvoering die je aan de muur kan bevestigen. Hier kan je vervolgens je fiets aan ophangen. Wegens het ontwerp kan je het systeem zien als meubelstuk, omdat het meerdere open kasten heeft waarin je een aantal spullen in kwijt kan. Er bestaan diverse uitvoeringen van met houtmateriaal, maar ook van staal.

Steadyrack

Stel dat je je racefiets wilt ophangen op een manier dat er eventueel meerdere naast elkaar kunnen hangen, of dat je het systeem in een publieke ruimte wilt hangen, dan is het racefiets ophangsysteem van Steadyrack de juiste oplossing. Het verticale rek biedt de mogelijkheid om fietsen naast elkaar op te hangen, bijvoorbeeld in je eigen garage, aan een wand in de gang of in een openbare ruimte zoals een fietsenstalling op het werk of bij een station. Het parkeersysteem zorgt ervoor dat een racefiets ophangen gemakkelijk gaat en doordat je de fiets naar de wand kan toedraaien neemt de stalling zo min mogelijk ruimte in beslag. Het rek bevestig je verticaal aan de muur en je hangt je racefiets aan het voorwiel op. Hierdoor hoef je niet je fiets op te hangen aan een stang en raakt deze niet beschadigd. Het is ideaal voor kleine ruimtes om fietsen in te stallen, maar ook in openbare ruimtes want je kan je fiets op slot zetten aan het systeem. Het ontwerp is zo uniek dat het tot nu toe het enige systeem is dat zo efficiënt en veelzijdig is met ruimtegebruik.

Overige manieren om racefiets op te hangen

Wil je liever je racefiets ophangen aan een strak, minimalistisch design? Dan bestaan er minimalistische fietsenhangers van bijvoorbeeld twee losstaande haken die je aan de muur bevestigd. De haken hebben als het ware een nunchuck design en zijn erg compact. Een nadeel van dit ontwerp is dat je je racefiets niet vast kan maken aan het systeem en je hangt je fiets plat op tegen de muur. Daardoor is dit ontwerp dus puur bedoeld voor een wand in je eigen huis en kun je, afhankelijk van de ruimte, niet meer dan één fiets aan de wand hangen.

Verder bestaan er meerdere soorten open en dichte kastblokken die je aan een muur kan bevestigen waaraan je racefiets ophangen muur en fiets vriendelijk is. Tegenwoordig worden materialen gebruikt die duurzaam zijn of worden de meubels op maat gemaakt zodat je een uniek ontwerp krijgt. Van deze kastblokken bestaan veel verschillende uitvoeringen en groottes, maar meestal biedt een ontwerp als deze de optie om je racefiets aan de stang op te hangen. Net als het nunchuck design hang je met zulke ontwerpen je fiets vlak tegen de wand en worden deze systemen voornamelijk voor privégebruik aangeschaft. Dit soort systemen zijn echter niet geschikt voor openbare ruimtes, fietsenstallingen of grootschalige projecten om (race)fietsen te plaatsen.

Gratis verzending

Bij besteding boven €100

14 dagen bedenktijd

Niet goed, geld terug

Uit voorraad leverbaar

Voor 12:00u besteld, morgen in huis

Gemakkelijk betalen

iDeal / Creditcard / PayPal

© Racefietsparkeren.nl 2014 – 2022

Gebouwd door Adbite