Veel mensen fietsen met muziek op en afhankelijk van het systeem dat je gebruikt moet je de muziek bedienen via de telefoon. Sommige mensen sturen ook even snel een appje op de fiets. Dit soort handelingen zorgen ervoor dat je niet met je volledige aandacht aan het fietsen bent. Uiteraard kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Vooral als je wat sneller fietst op een e-bike of een racefiets is het verstandig om je aandacht bij het verkeer te hebben. Vanwege deze reden is dan ook sinds 1 juli 2019 een telefoonverbod ingesteld vanuit de overheid.
Boete telefoon gebruik op de fiets
Verandering heeft tijd nodig en dat blijkt in het straatbeeld. Je ziet namelijk nog steeds veel mensen hun telefoon pakken op de fiets. Je moet er wel wat voor over hebben, want als je gesnapt wordt door de politie, dan kun je een boete van €95,- krijgen.
Hoe zit het met een smartwatch of een ander apparaat
Tegenwoordig wordt er al lang niet meer alleen gebruikgemaakt van een mobiele telefoon om te bellen, een app te sturen, of muziek te bedienen. Men gebruikt vaak ook een smartwatch om dit te doen. Voor de wet maakt het geen verschil wat voor apparaat er wordt gebruikt, de wet schrijft voor dat het verbod bestaat voor alle mobiele elektronisch apparaten voor communicatie en informatieverwerking. Dat geldt dus ook voor muziekspelers en smartwatches.
Navigeren met je telefoon op de fiets
Hoe zit het dan als je gebruik wil maken van Google maps of een ander navigatieprogramma? Daarvoor is aan te raden om gebruik te maken van een telefoonhouder op de fiets. Op die manier kun je beide handen aan het stuur houden. Mocht je de route moeten wijzigen dan kan je even stoppen om de instellingen aan te passen.